A védőnői szolgálat tevékenysége

2015.11.17 14:04

 

A védőnők az egészségügy sajátos határterületén, önállóan, a különböző társszakmák képviselőivel együttműködve látják el a törvények és jogszabályok, módszertani útmutatók és a szakmai irányítás által meghatározott feladataikat. Magas szintű és sokoldalú képzettségük teszi alkalmassá a sokrétű feladatok ellátására a védőnőket. Tevékenységük során az alapellátási rendszerek különböző pontjai összefonódnak, mintegy összefogva az egyén, a család érdekében a különböző szakterületek által végzett munka eredményét.

A védőnők strukturálisan az egészségügyi alapellátás részeként a területen, a különböző szintű oktatási intézményekben a prevenció terén tevékenykednek, de részt vesznek a szociális alapellátásban, a gyermekvédelemben, a civil-karitatív szférában is.

A működés jelenlegi formája


Tevékenységünk színterei:

-védőnői tanácsadók
-a családok otthona
-a nevelési-oktatási intézmények.

A védőnői szolgálat működtetéséről, {anyag beszerzés, karbantartás, pénzügyi ügyintézés stb.} az Önkormányzat gondoskodik.
A védőnői tevékenység szakfelügyeletét  az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat illetékes kistérségi vezető védőnője látja el.

 

A védőnői szolgálat fő feladata a megelőzés-prevenció.

A prevenció mindhárom szintjén {primer, szekunder, tercier}részt veszünk.

1.Primer prevenció: A védőnő alapfeladata, kötelezettsége és     felelőssége.
A családok egészségének megőrzésére, segítségére irányuló, valamint a betegség kialakulásának, az egészségromlásnak a megelőzése érdekében végzett egészségnevelés.
2. Szekunder prevenció: A betegségek korai felismerésére irányul.
3.Tercier prevenció: A tartós betegségben szenvedők életminőség romlásának csökkentésére, valamint javítására irányul.

Területi védőnők

A község lakosságának védőnői ellátása az alábbi területeken:
-nővédelem
-várandósok
-0-6 éves korú és
-7-18 éves, oktatási intézménybe nem járó gyermekekkel kapcsolatos védőnői  feladatok ellátása

A területi védőnő feladatai ellátása során együttműködik a szülész-nőgyógyász szakorvosokkal, szülésznőkkel, háziorvosokkal, házi gyermekorvosokkal, Családvédelmi Szolgálat védőnőivel, a városban működő bölcsődékkel, óvodákkal, Családsegítő Intézettel, Gyermekjóléti Központtal és Szolgálattal, Országos Egészségbiztosítási Pénztárral, Gyógypedagógiai Szakszolgálattal, olyan szinten és mélységben amelyet az adott család vagy gondozott problémái igényelnek.

Védőnői méhnyakszűrés Pusztadoboson

 

Pusztadoboson is elérhetővé vált a védőnői méhnyakszűrés. A térítésmentes népegészségügyi szolgáltatást a meghívólevéllel rendelkező (25-65 év közötti) nők vehetik igénybe. A szűrésre a védőnővel egyeztetett időpontban, lakóhelyük közelében kerül sor, így megspórolhatják a szakrendelőbe utazást és a várakozást. Erre kínál lehetőséget egy európai uniós projekt(TÁMOP-6.1.3/A), amit az Országos Tisztifőorvosi Hivatal koordinál. Célja a védőnői méhnyakszűrés országos kiterjesztése, illetve hogy javítsa a méhnyakszűrés elérhetőségét és hozzáférhetőségét az érintett nők számára.

Magyarországon naponta meghal egy nő méhnyakrák következtében, annak ellenére, hogy a méhnyak kezdeti elváltozásainak felismerésével és kezelésével a betegség gyógyítható. A méhnyak rosszindulatú elváltozásait vizsgálva megállapíthatjuk, hogy a méhnyak daganatos nők 65%-a egyáltalán nem, vagy több mint három éve nem volt méhnyakszűrő vizsgálaton. Ezért különösen fontos, hogy elmenjenek a szűrésre.

Amennyiben a védőnő a szűrés során, vagy a labor eredmények ismeretében elváltozást észlel, a pácienst nőgyógyászati szakorvosi vizsgálatra irányítja.